Gyógyító természet

- a természet gyógyító ereje -


 

 

 

 

Talpmasszázs (Reflexológia)

 

Több száz, talán ezer éves bölcseletet foglal magában az a módszer, amely a testen lévő pontok ingerlésével, masszírozásával foglalkozik. Felfedezésének nem voltak mai értelemben vett tudományos körülményei, ám kiállták az idő próbáját: nemhogy elvesztek volna az évszázadok során, hanem keményen megvetették lábukat a mai gyógyítási metodikák között is! Ma már hatalmas kutatói apparátusok dolgoznak azon, hogy a tapasztalati úton megszerzett tudást, tudományos igénnyel megmagyarázhatóvá tegyék. Megtalálták a meridiánokat (energiapályák), a reflexköröket, az agyban elhelyezkedő endorfinkötő receptorokat, a központi idegrendszerben elhelyezkedő magokat, amelyek mind-mind szerepet játszanak a reflexológiai hatásmechanizmusban.

 A talp masszírozásával nemcsak szerveink emergiaszintjét fokozhatjuk. Javítja az idegrendszer, a hormonrendszer és az immunrendszer működését, kiegyensúlyozza az energiaáramlást, a vér- és a nyirokkeringést is. 

A ma már orvosi téren is elfogadottnak számító talpmasszázs célja, hogy helyreállítsuk szervezetünk energetikai egyensúlyát. A megfelelő pontok masszírozásával a különböző szervek energiaszintje fokozható. A zónák masszírozása mozgósítja szervezetünk öngyógyító erőit. Általa a szervek vérbősége fokozódik, az anyagcsere és a nyirokkeringés javul. A hormontermelő mirigyek működése is szabályozható. 

Talpunk ugyanis a test térképe: egységet alkot a két láb a jobb és a bal testfélhez igazodva. Az úgynevezett kettős szervek  - például a vesék - területei mindkét lábon megtalálhatók. Azon testrészek területei, melyek középen helyezkednek el - így a pajzsmirigy - mindkét talp belső felületén fellelhetőek. 

Testünk minden szerve összeköttetésben van a talp különböző felületeivel. Ezek a "közvetítőcsatornák" . A lábon bizonyos pontok masszírozásával rajtuk keresztül közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szervek. Ha egy testrészünk vagy szervünk beteg, rossz a keringése, a talpunkon megfelelő pont nyomásával fájdalmat tapasztalunk. A talp masszírozásával azonban a testrégió keringése javul. 

A talpmasszázs nagy segítséget nyújt anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél, pajzsmirigy probléma és tarkófájás esetén. Jótékony hatással van a szív- és keringési panaszokra, asztmára, allergiára, gyógyítja a hólyag-, és a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat. A masszázs által megszabadulhatunk a szorongástól és a feszült állapotoktól. Felszabadítja az energiákat, ezáltal még a tartás és az arckifejezés is megváltozik. Lelki fájdalmakban is segítséget nyújt. 

Több fajtáját különböztetjük meg: a frissítő talpmasszázst, amelyet egészséges embereken végeznek és a reflexológiát, amely a már beteg gyógyulását hivatott elősegíteni. A talp- és reflexzóna masszázs a frissítés mellett - hiszen a fáradt, kedvetlen és kimerült embereken segít - erősíti az immunrendszert, beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

Betegségek megelőzésében, orvosi kezelések kiegészítéseként és rehabilitáció alkalmával hatékony. Alkalmazható együtt egyéb természetgyógyászati módszerekkel, hatékonyságukat fokozva. Az immun-működést befolyásoló masszázs célja az immun-neuro-hormonális rendszer harmonizálása. A méregtelenítő masszázs kiüríti a sejtekben felhalmozódott toxinokat, segít a külvilágból bekerülő mérgek kiáramlásában, valamint a pangó nyirokfolyadék áramlását is beindítja.

A harmonizáló masszázs biztosítja a szervezet összerendezett működését, kiegyenlíti az életenergiákat, megteremti a test-lélek-szellem egyensúlyát. A relaxáló masszázs célja a lélekben pozitív változások megteremtése, megszünteti a stresszhatásokat, ellazít és elősegíti a belső nyugalmat.

Amikor nem tanácsos:

Lázas betegségek, ízületi gyulladások, csont-, ízületi-, izomsérülések, rándulások, ficamok heveny szakasza. Bőrfertőzések- és gyulladások, bőrviszketések esetén kerülendő a talpmasszázs, de mélyvénás trombózis, vénák gyulladása, visszér, fokozott vérzékenység, sőt a havi vérzés első két napja esetén sem ajánlott. Ne alkalmazzuk terhesség esetén a törzsön. TBC esetén, rosszindulatú daganatok utolsó stádiumában sem szabad, valamint a nagyon legyengült, idős betegeken, pszichiátriai betegségben szenvedőkön sem segítünk vele. Pacemaker-es beteg is kerülje.  

 

 

 

Asztali nézet